Den funderande diabetikern

Senaste inläggen

Av Den funderande diabetikern - 28 april 2013 17:55

 

Bulle

Värd att dö för?

Nya rapporter från såväl USA som Sverige visar att vården av diabetiker fungerar uselt. Få diabetiker uppnår hälsomålen och för varje år blir situationen bara värre.


Ann Fernholm skriver om de nya rapporterna och orsakerna bakom:

Usla resultat för diabetesvården

När sjukvårdens resultat är så katastrofalt usla att de riskerar att döda patienterna så bör nog ansvariga vara ödmjuka. Kanskle behöver man tänka om. Kanske borde man exempelvis, som Fenholm skriver, sluta att rekommendera diabetiker att äta bullar?

Det som låter som snällhet kan leda till att patienten blir blind och behöver amputera benen. Det var det knappast värt, så goda bullar har åtminstone inte jag smakat. Vad säger du?


http://www.kostdoktorn.se/varfor-far-diabetesvarden-sa-usla-resultat

Av Den funderande diabetikern - 27 april 2013 07:11

Jag har hävdat det en längre tid nu och nu kommer det mer och mer fakta.

Den så kallade "Tallriksmodellen" har gjort sitt i vårt moderna samhälle.

Samma sak som med Socialstyrelsens rekommendation från -70 talet "ät 6 - 8 brödskivor om dagen"

Ingen av ovanstående punkter kan försvaras idag och bör absolut inte rekommenderas till dig som är diabetiker.


Lustigt att man alls rekommenderar kolhydrater till en diabetiker - det är ju dessa som gör att blodsockret stiger.. Då måste insulin tillsättas utifrån för att sänka blodsockernivån.

Insulin är fettbindande varpå många diabetiker går upp i vikt. Om kolhydraterna unviks slipper man dessutom lida av svängande blodsocker.


Ingen skulle väl säga följande ord till en nötallergiker: - Ta en näve du! När du sedan får svårt att andas kan du ta en allergispruta!

 

Men idag säger ju läkare och dietister detta till diabetikerna i och med att vi blir rekommenderade att äta enl "Tallriksmodellen". Olustigt.. 

Kanske borde Diabetesförbundet fundera på att ge ut en liten folder om "Kärlek & Kolhydratallergi". För det är just kolhydraterna det handlar om när du har diabetes.

Nedan kan du ta del av en artikel från Sydsvenska dagbladet ang. Tallriksmodellen:

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tallriksmodellen-doms-ut-av-grundaren-britt-marie-dahlin_8077146.svd



Av Den funderande diabetikern - 26 april 2013 20:42

Idag gjorde jag en mandeltårta!

Jag fick den första gången serverad för mig hos väninnan Pia - mumsigt god!

Philidelphiaosten och cremé fraichen gör den lite syrlig vilket gör att man inte saknar sötman.



50 gr smör

1 ägg

1/2 dl grädde

3/4 dl mjölk

100 gr mandelmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 dl sukrin (jag använde stevia strö)


Sätt ugen på 175 gr.

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin o blanda i de andra ingredienserna.

Vispa till en smet och häll i en form med löstagbar kant (gärna klädd med ett bakplåtspapper).

Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.


Creme

1 ask philadephiaost 200 gr

1/2 dl créme fraiche

1/2 dl sukrin (jag tog stevia strö)

1 tsk vaniljpulver


Blanda cremen genom att vispa ihop alla ingredienserna i en skål. Bred cremen över och lägg på rostade mandelspån (ca 1 dl). Jag avslutade med att dekorera med osockrade hallon!


Av Den funderande diabetikern - 11 april 2013 20:45



Det händer inte så ofta men ibland blir jag brödsugen! 

Idag bakade jag alltså ett bröd som blev gott =)

Bredgott och ett rejält lager med ost - mums!


6 stycken bröd á 3 gram kh

1 dl sesamfrön

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl kruskakli

2 msk linfrön

2 dl riven lagrad ost (jag hade västerbottensost)

4 ägg

2 tsk fiberhusk

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

vallmofrön till garnering


Sätt ugnen på 200 grader.

Mal sesamfrön och solroskärnor i en mixer eller blender.

Vispa äggen riktigt pösiga och blanda under tiden övriga ingredienser.

Blanda sedan ner fröer och osten i äggen och låt stå en stund.

Häll i liten bakpappersklädd form och toppa med vallmofrön.

Grädda i ca 20 minuter.

Stäng ugnen och låt stå kvar ett tag (kontrollera färgen på brödet)


Skär i 6 lika stora bitar.


Av Den funderande diabetikern - 26 mars 2013 20:15

På min arbetsplats belönar vi ofta oss själva med fika.

Gó fika för att vi fått tillvaron för patienterna att gå ihop - när vi har slitit lite extra.


Som ni säkert förstår är det inte ofta som jag kan ta del av kakan..

Nej det mesta innehåller sött och jag är ju diabetiker..

Inte nog med det - jag äter dessutom enligt LCHF!


Hur som har vi en kollega som bakar o grejar ganska ofta.

Gissa om jag blev glad när han en dag fixade en LCHF-kaka!

Titta och njut!


 

        


Av Den funderande diabetikern - 8 mars 2013 10:52

- Hur kan du veta vad du får äta?

Omgivningen tror ofta att det är krångligare att äta enl LCHF än vad det är. vilket kolhydratvärde de olika livsmedeln har.


När jag började med LCHF kikade jag på kosttabeller för att lära mig hur mycket kolhydrater som finns i de olika varorna.

Bra sådana tabeller finns bla hos Livsmedelsverket och www.hertzmanfrukt.se - tittar man där ser man tex. varför man inte ska äta en hel banan om man är diabetiker..

Bananen innehåller mycket kolhydrater som sedan påverkar blodsockret..


Så nu när jag går i affären och hittar en för mig ny produkt kikar jag på innehållsförteckningen.

För att i första hand gå ner i vikt bör du sätta en maxgräns på cirka 5 kolhydrater per 100 gram födoämne.

5.

Du har 5 fingrar på en hand - lätt knep att komma ihåg maxvärdet i varan!


 


Av Den funderande diabetikern - 8 mars 2013 09:46

Fredag idag - har just bestämt mig för att vi ikväll ska äta Tacopaj! 

Denna paj går hem hos alla i familjen =)

Fortsätter att lägga ut LCHF recept eftersom jag skulle önska att ni som läser bloggen och som är diabetiker ska våga prova! Ni kommer att häpna över vad som händer med ert blodsocker =)

 Och ni andra som LCHF:ar - ja ni får tips på god mat!


Tacopaj


Ingredienser

3 ägg

1/2 dl vispgrädde

salt & peppar

400 gr köttfärs

Taco-krydda

1 liten burk creme fraiche

3 dl riven ost

1 burk taccosås av valfri styrka


Blanda ägg och grädde, salt & peppar.

Stek en vändstekt omelett av smeten (stek i Smör).

Lägg omeletten i en rund pajform.

Stek köttfärs med tacokrydda och lägg på omeletten.

Bred cremefraiche över köttfärsen (det går om man är "lätt på handen")

Strö över riven ost

Klicka eller ringla tacco-såsen snyggt ovanpå.

In i ugnen 225 gr ca 10-15 min tills den fått fin färg.

Njut tillsammans med guacamole och sallad!



   

Av Den funderande diabetikern - 5 mars 2013 20:14

 

 

 

Ägg och bacon muffins
 
Ingredienser: 
10 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl ost
2 pkt bacon
peppar 

Gör så här 
Blanda ägg, grädde och ost.
Klipp baconet i små bitar och stek.

Blanda baconen med äggröran, peppra.

Häll sedan smeten i muffinsformar, jag använde en teflonform men rekommenderar att man har pappersformar i så slipper man att smeten fastnar.
In i ugnen i ca 175 grader i 20 minuter.

Perfekt att ta ut ur kylen på morgonen, värma i micron en minut och njuta av snabba ägg och bacon :)

 

http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=101

Foto: Angelika

Ovido - Quiz & Flashcards