Den funderande diabetikern

Senaste inläggen

Av Den funderande diabetikern - 1 juni 2012 16:15

 

Jag nuddar vid det då och då men varför jag började snegla på LCHF-kost berodde ju på att jag fick diabetes vid 43-års ålder (2 år sedan). Jag har en typ 1 diabetes - alltså inte det som i folkmun kallas för åldersdiabetes utan det som många kallar för ungdomsdiabetets.


När man läser om LCHF-kost och diabetes kopplas den möjligen samman med typ 2 diabetes.

Vad skulle hända om fler 1:or började LCHFa?


Själv har jag nu insulinet Lantus. Men jag tar bara insulin (8 enheter) OM blodsockret är högre än 5,0 i samband med att jag går i säng. Det är inte ofta som jag tar insulin. Vilket säkert har hjälpt mig att gå ner i vikt eftersom insulinet är ett fettbindande hormon. Ju mindre insulin jag tillför desto bättre för min kropp!


Därmed förstår jag inte dietisten som tyckte att jag skulle äta enligt "tallriksmodellen" och möta upp med insulin när blodsockret steg. Självklart stiger blodsockret när jag tillför socker och kolhydrater och det gynnar ingen som har diabetes!


Bestämde på eget bevåg att dra ner på kolhydrater, o naturligtvis tillföra så lite sött som möjligt, och se vad som hände! Jag mår bra, har ett ypperligt HbA1c och har gått ner i vikt. Från 73,3 till idag 59,1 kg.

Jag rekommenderar alla diabetiker att våga prova LCHF.


Vet någon av er varför dietisterna inte vill säga ordet LCHF till diabetiker? =/  Jag har klurat men kommer inte på någon logisk förklaring. Nu har vi ju eget ansvar vad det gäller våra kroppar o sjukdomar men det skulle underlätta om dietisterna gav tips som gynnar istället för tips som gör oss sjukare..

Av Den funderande diabetikern - 31 maj 2012 16:15

 

Rabarbertider och det fungerar ju bra för LCHFare och därmed också för diabetiker!


Läste lite olika recept och gjorde sedan på mitt egna förenkalde sätt:

fyllde botten på en stor pajform med skurna rabarberbitar.

Strödde över Stevia strö (ICA´s egna) - ca 2-3 msk

Smälte 200 gr smör och hällde sedan i 3 dl kokos och ca 1 msk stevia strö.

Bredde ut kokoskrämen över rabarbern och in i ugnen 175 grader ca 15 minuter - tills det fått fin färg =)


Till denna paj kokade jag egen vaniljsås.

Marianns vaniljsås som ni hittar på hennes hemsida: www.mariannslchf.se


Kan avslöja att det blev väldigt gott!


 

Av Den funderande diabetikern - 26 maj 2012 15:15

 

Kom på att jag kanske ska ta upp det här med kroppsvikten eftersom det är länge sedan jag bloggade.

Om ni hade hade frågat mig något om min vikt för två år sedan tror jag inte att jag hade gett er något svar.

Iallafall inte med glädje..Vägde ju 73,3 kg, var trött i kropp och sinne och kände mig tjock när jag beslutade mig för prova LCHF.

Och ni som följt min blogg vet att det var ett val som jag inte ångrat!


Gick ju ner till 58 kg ganska snabbt - snabbare än med Viktväktarna, Prenet och Nutrilett kan jag lova!

Just nu pendlar vikten mellan 58 - 60 kg och med det är jag nöjd! Har inte stått på vågen på länge - känner på kläderna att jag väger det jag ska.


Viktigt att komma ihåg är ju att jag inte valde LCHF som en viktminskningskur utan ett sätt att hantera min diabetes.

Jag vill nämligen inte tillföra mer insulin, som är ett fettbindande hormon, än nödvändigt. Väljer istället att äta så få kolhydrater som möjligt - vilket visat sig fungera ypperligt.

Och detta trots att jag har en typ 1 diabetes =)

Av Den funderande diabetikern - 26 maj 2012 15:00

 

Det är nu länge sedan jag var här!

Äter fortfarande enligt LCHF även om det händer att jag fuskar lite.

Fusket märks dock inte på blodsockervärdet - jag kontrollerar det fortfarande till natten.

Gårdagens värde var 4,8. Vilket innebär att jag inte tar något insulin. Gränsen går vid 5,0 - är blodsockret högre tar jag 8 enheter Lantus. Och det är inte ofta jag behöver ta insulin!


Tänk att det är så lätt att slippa ge kroppen insulin - allt hänger ju på vad jag stoppat in i munnen.

Ju färre kolhydrater desto bättre (lägre) blodsockervärde!


Igår var jag hos goda vänner och åt födelsedagsmiddag!

Lax och sås (Västerbottenost som smält ovanpå fisken) och till detta wokade grönsaker!


Till efterrätt fick vi rabarber med smetana - mumsigt!

Till 2-3 portioner:

300 gram skivad rabarber

0.5 dl Stevia Strö (ICA)

0.5 tsk vaniljpulver

1 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en gryta och låt dem puttra ihop till en kräm. Rör ibland. Det tar ca 20 minuter. Ställ grytan åt sidan och låt krämen svalna något. Servera den ljummen med en klick smetana.


    

Av Den funderande diabetikern - 19 maj 2012 15:15

Befinner mig på Malta sedan några dagar.

Var lite fundersam innan jag åkte hit hur det skulle gå med maten.

Ris, pasta o potatis går ju bort för min del.. Smörgåsarna också..

Men inte hade jag behövt oroa mig!



   

Revbensspjäll med sallad


 

Ostsallad


 

Härlig omelett men varför serverar de strips till? =/ 

Av Den funderande diabetikern - 19 oktober 2011 15:15

 


Jag har varit på diabeteskontroll för ett tag sedan.

Allt var bara bra och sköterskan häpnade ännu en gång över att jag gått ner så pass mycket i vikt.

Hade gått ner ett par kilo till sedan sist jag var här. Helt på egen hand dessutom.

HbA1c värdet var fortfarande bra =)


Vid läkarbesöket diskuterade vi mitt arbete.

Jag jobbar ju natt ibland. Fick därför rådet att prova insulinsorten Lantus istället Insulatard.

Sagt och gjort - jag märker ingen större skillnad eftersom jag inte har så stora problem med svängande blodsocker pga den kost jag äter. Men detta insulin, Lantus, svider när jag injecerar det! Känns inte alls bra..


Talade med diabetessköterskan om detta och då sa hon att det är många patienter som påpekat svedan.

Tyvärr inget att göra något åt.. Undrar om tillverkaren vet om detta?


 

Av Den funderande diabetikern - 9 september 2011 14:00

 

Tycker väl att jag börjar få ett hum om det här med LCHF.

Har ju hållt på ett tag nu - sedan slutet av dec 2010.

Men det skadar aldrig att läsa böcker - alltid får man några nya tips!


Ställde mig i bokkö på biblioteket för att få låna "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt. Visade sig att biblioteket inte köpt in boken men att de skulle fixa detta. Så jag fick läsa den som förste låntagare!


  Matrevolutionen : ät dig frisk

Och den var ju väldigt bra! Ja så pass bra att jag kände mig tvingad att köpa ett eget exemplar för det här är en bok som jag vill ha. Att kunna läsa, slå upp i och njuta av när helst jag vill  =)


Finns på hans hemsida: www.kostdoktorn.se

Av Den funderande diabetikern - 29 augusti 2011 14:00

 

Nu är det länge sedan jag var här och bloggade - tiden går fort!


Jag har fortsatt med att söka fakta och att äta enligt LCHF. Vilket går bra!

När jag fick diabetes (sep -10) vägde jag 73,3 kg och kände mig verkligen tung i kroppen.

Förra veckan firade jag att jag nu väger under 60 kg!

Och detta utan att jag svält mig, gått hungrig eller lidit på något sätt. =)



Jag har inte varit kallad till någon läkarkontroll eller möte med diabetessköterska sedan i våras så det borde vara dags snart. Och jag skulle så gärna vilja träffa dietisten! Jag skulle vilja tacka henne för att hon var så avogt inställd till LCHF när jag förde det på tal hösten -10. - Det kan jag inte rekommendera eftersom vi inte vet hur man blir påverkad av att äta så mycket fett, svarade hon mig kort. Nej det var tallriksmodellen som jag som nybliven diabetiker skulle äta enligt henne.


Nu förstår jag att dietisten då bröt mot Hälso-sjukvårdslagen - för visst är det väl så att hon ska informera mig om alternativa lösningar? Det borde vara åtalbart att rekommendera en diabetiker att äta kolhyrater i den mängd som tallriksmodellen innebär.

Hur som helst. Hennes svar innebar startskottet för min nyfikenhet - jag som alltid velat lära mig mer om just det som andra avrått mig från - började söka fakta på nätet, läste artiklar, böcker och samlade fakta. Tog sedan beslutet att jag inte hade något att förlora på att prova att äta mindra kolhydrater. Ett av mitt livs bästa beslut!


14 kilo..


Kommentarer:

Bravo - att söka sin egen insikt brukar vara rätt. Själv gick jag upp av LCHF, men ned av mer motion. Vi är inte alla lika så alternativen kan passa.

Skrivet av  liberum-weto  den 29 augusti, 2011 kl. 16:57    

           

Mycket intressant blogg! Jag undrar också varför inte dietisterna lär om. Hur kan de rekommendera tallriksmodellen med så mycket kolisar och så lite fett? Jag fattar det inte! Starkt att våga stå emot.

Skrivet av Sjukfisken den 30 augusti, 2011 kl. 16:37               

Ovido - Quiz & Flashcards