Den funderande diabetikern

Senaste inläggen

Av Den funderande diabetikern - 8 oktober 2012 21:23

Fick kallelse till diabetesläkaren.

Ska dit den 23 oktober så nu måste jag ta fler blodsockerprov/ dygn än vad jag brukar göra.

Jag kontrollerar oftast blodsockret en gång/dygn - innan jag går i säng. Det är nattvärdet som är avgörande för om jag ska tillföra kroppen insulin eller ej. Är värdet under 5,0 tar jag inget insulin. Är det över 5,0 tillför jag 8 E Lantus.


Tog prov idag inför lunchen = 5,7

Inför middagen = 4,6

Inför sänggång = 5,4


Mina värden idag för ett år sedan:

Inför lunchen = 7,0

Inför middagen = 9,7

Inför sänggång = 6,1

På den tiden använde jag Insulatard som sedan byttes ut mot Lantus.


I vanliga fall tar jag en tablett Metformin till lunchen och en till middagen men eftersom jag imorgon ska "spräng njursten" får jag inte äta Metformin. Däremot märker jag att jag håller blodsockret i shack med LCHF-kosten. =)

Av Den funderande diabetikern - 8 oktober 2012 20:29

Vi som bor i Sverige löper hög risk att drabbas av D-vitamin brist pga den solfattiga sommaren..

Som de flesta känner till bildas D-vitamin i huden när solen lyser på oss.

I vårt land är solen bara stark nog för att vi ska bilda D-vitamin mitt på dagen under sommarmånaderna.

Den måste nämligen upp i 45 graders vinkel för att de rätta våglängderna ska undgås att filtreras bort i atmosfären.


Och vad gör vi svenskar när solen står som högst? Ja vi sitter där i solstolen o garanterat har vi smort in oss med solskyddsmedel, för det SKA man ju göra, vilket ytterligare filtrerar de nyttiga solstrålarna.

Måste man smörja in sig för att våga vistas i solen? Inte alls - använd sunt förnuft. Det räcker med 15 minuter i solen för att bilda mer D-vitamin än du förbrukar på flera dagar. =)


Men hur bör vi då tänka efter en solfattig sommar?

Klokt är det att ta D-vitamin tillskott - iallafall om du inte äter mycket fet fisk (350 gr/dag eller mer) alt. åker på solresa. Du finner tillskotten i hälsokostbutiker eller via nätet.

Som vuxen bör du få i dig 2 000 - 4 000 E dagligen och barn under 10 år ca 1 000 E dagligen.


Finland har ändrat sina råd om D-vitamin och rekommenderar nu att barn upp till 18 års ålder tar D-vitamintillskott pga solbristen i landet. Tyvärr har inte svenska Livsmedelsverket anammat detta, ännu,  utan de rekommenderar fortfarande att alla barn under 2 år och vissa barn upp till 5 år får tillskott med D-vitamin. 



 

Av Den funderande diabetikern - 1 september 2012 17:32

Lördag och den Äldsta dottern skulle fixa maten!

Blev LCHF-vänligt, för att gynna mitt blodsocker: god lax i folieknyten!

I knytena ingick även sparris, morötter och chevréost..

Mums!


       


Till efterätt hade jag bakat en ananaspaj från hemsidan 56kilo.se

Ca 10 gram kolhydrater per portion gör kanske att den inte är särskilt diabetesvänlig men ibland måste även en diabetiker få fuska.


Ananaspaj 8 personer

Pajdegen (en liten pajform - 24 cm, gärna med löstagbar botten) 

100 gram smör, 2,5 msk sukrin + (sukrin, stevia strö dubbla mängden), 3 dl mandelmjöl.

Smält smöret. Blanda ihop sockerersättning och mandelmjöl Rör ihop allt med en gaffel. Fördela i form med gaffeln och tryck ut. Platta ut med händerna och tryck ut på kanterna.

Förgrädda pajskalet i ugn, 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått lite färg


2 ägg, 2 dl creme fraiche, 1 tsk vaniljpulver, 0,25 dl sukrin + (sukrin, stevia strö dubbla mängden), 2 burkar avrunnen krossad ananas (ca 450 gram i juice), 1 dl kokosflingor ev limeskivor att garnera med.

Blanda ihop ägg, creme fraiche, sötning och smaksättning.

Blanda sist ner ananas och kokosflingor.

Häll i pajskalet och sätt in i ugnen i 175 grader, ca 30-40 minuter.

Pajen ska inte vara rinnig i mitten.

Servera med grekisk yoghurt eller vispad grädde!


     

Av Den funderande diabetikern - 18 augusti 2012 18:00

Min fina väninna Pia och hennes familj har en fin liten stuga på Gräsö!

Jag och barnen brukar få komma på besök varje sommar och då njuter vi verkligen..

Pia är en av mina vänner som blivit nyfiken på lchf genom mitt livsval och som nu själv praktiserar den livsstilen.


 

Kräftor =)


  



 

Sparrisgratäng som jag hade med till det grillade köttet



Av Den funderande diabetikern - 8 augusti 2012 18:00

Det är inte ofta jag gör något som är sött men här kommer ett undantag..


Snickers á la LCHF

200 g mörk choklad minst 70%

Jordnötssmör, helst osötat (jag hittade ett ekologiskt på ICA)

1 dl saltade jordnötter

1 dl blandade osaltade nötter


Börja med att smälta chokladen, häll sedan ut hälften av chokladen i en form eller på ett bakplåtspapper. Ställ kallt så det stelnar. Under tiden det står kallt så grovhackas nötterna.

Bred ett lager med jordnötssmör på den stelnade chokladen, ringla sedan över

nötblandningen och sist över med den resterande chokladen. Ställ kallt.

Ta sedan ut och skär i bitar.



                                                   


Av Den funderande diabetikern - 19 juli 2012 16:15

 

Så här i semestertider missar man "nyheter" eftersom man har så mycket annat för sig.

Jag hade missat denna artikel men fick upp ögonen för den och delar gärna med mig av den då jag tycker att den är bra!


Självklart är alla diabetiker individer och olika känsliga för kolhydrater MEN alla kolhydrater omvandlas och påverkar blodsockernivån i kroppen. Det kan vi inte komma ifrån.

Läs artikeln och fundera! Själv blev jag inte det minsta överraskad! =)


http://www.expressen.se/halsa/diabetiker-kan-bli-friska-med-lchf-kost/

Av Den funderande diabetikern - 16 juli 2012 18:30

Var hem till väninnan Pia idag och blev bjuden på "Zucchini al forno con mozzarella e prosciutto".

Eller som vi svanskar kanske skulle säga: Ugnsbakad zucchinikaka (en ugnsform klädd med zucchini, som fylls med mozzarella och ett lager skinka). Det är Paolo Roberto som delat med sig av receptet.

Svår att motstå och svår att inte äta för mycket av, säger Paolo.

 

Ingredienser för fyra personer

  • 2 zucchini, ca 200 g, skurna med en osthyvel i långa, tunna skivor på längden
  • 2 msk ströbröd
  • 2 50 g mozzarella, skuren i små tärningar
  • 200 g kokt skinka i skivor
  • olivolja
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 torkad peperoncino (chili)
  • 370 g passerade tomater
  • 1 stjälk persilja
  • 2 stjälkar basilika
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smörj en ugnsform med olivolja. Strö ett jämnt lager ströbröd i formen.

3. Täck formens botten och 2 cm av kanten med zucchiniskivorna, Droppa över lite olivolja, salta och peppra. Lägg i mozzarellatärningar i ett jämnt lager och täck med skinkskivorna. Sätt in formen i ugnen i 20–25 minuter.

4. Värm under tiden olivolja i en kastrull, tillsätt vitlöksklyftan och peperoncinon, fräs dem i 3–4 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomater, persilja, basilika och salt. Låt såsen koka upp och ta sedan upp peperoncinon. Låt såsen i koka 10–15 minuter. Ta upp och kasta vitlöken och kryddstjälkarna.

5. Häll tomatsås på en portionstallrik, skär en bit av zucchinikakan och lägg den ovanpå såsen.


 


Och till efterrätt - en härlig kopp kaffe med vispgrädde och lchf-glass...


 

Av Den funderande diabetikern - 20 juni 2012 18:45

Jag surfar runt på tradera ibland.

Och plötsligt finns boken där - jag har läst den förr (lånade den på biblioteket) och tänkt att jag borde köpa den.

Nu ligger den här mitt framför mina ögon och jag ser att den vill hem till mig.


Bjuder och bjuder så visst vinner jag den auktionen!

Nu kan jag läsa i den när jag vill - boken som vågar ifrågasätta de kostråd som vi rekommenderas att följa.

Nu menar jag inte bara diabetiker/lchf:are/  utan vanliga svenssons som börjar bli feta. Här kan du läsa om sumobrottarnas diet som ligger skrämmande nära Livsmedelsverkets rekommendationer för sund kosthållning.


Om du inte har läst den tycker jag att du ska låna den på narmaste bibliotek =)

fettskrämd av Lars-Erik Litsfeldt. Du hittar några bra recept i boken också!


 

Ovido - Quiz & Flashcards