Den funderande diabetikern

Senaste inläggen

Av Den funderande diabetikern - 5 mars 2013 19:53

Jag har skrivit om henne förut.

Katrin Zytomierska och hennes LCHF tänk.


Var på hennes blogg och läste häromdagen och då hade hon en gästskribent som är diabetiker.

Tyvärr verkade det inte som att han förstått hur bra han skulle må om han hängde på Katrins kosthållning.

Vad beror detta på?


Här nedan är en utmärkt intervju med en riktig föregångare när det gäller kost vid diabetes.

En ärlig läkare och vetenskapsman som inte bara vågat ställa obekväma frågor utan också ta konsekvenserna av dem. En svensk Semmelweis.


Att ge råd om kolhydratrik blodsockerhöjande mat till personer med diabetes dödar inte lika snabbt som dålig handhygien på Semmelweis tid, men dödar gör det.


LCHF.se: Intervju med Jörgen Vesti Nielsen


Jörgen Vesti Nielsen

Av Den funderande diabetikern - 7 januari 2013 11:00

Katrin Zytomierska har skrivit en LCHF-bok som är lite annorlunda =)

Tycker att den är lättsam och beskriver hennes kamp på ett bra sätt.

Kom dock ihåg att hon skriver "LCHF på mitt sätt" vilket innebär att man får ha ögonen med sig i vissa recept om man försöker nolla kolhydraterna.


Nu går ryktet att hon håller på med bok nr 2 - ser fram mot den!


 

Av Den funderande diabetikern - 4 januari 2013 18:11

Tro det eller ej men indiska läkare beskrev redan för 2 600 år sedan en sjukdom liknande diabetes.

Det var en sjukdom som främst drabbade rika människor.

Dessa rika människor hade ekonomisk möjlighet att äta kolhydrater som ris, mjölmat o socker.

Som behandling provade man laxering, åderlåtning o olika örtbehandlingar.


Tomas Willis, engelsk läkare som år 1674 gav diabetessjukdomen det latinska namnet mellitus - honungssöt.

Även Tomas gjorde olika behandlingsförsök och insåg att låg andel kolhydrater i kosten kunde minska den söta smaken på urinen.


Därmed kan vi kostatera att den debatt som idag är aktuell om olika "modekoster" som LCHF faktiskt startade för mer än 300 år sedan! Ännu idag påstår vissa läkare att LCHF inte skulle fungera på diabetespatienter utan rekommenderar oss att äta enl. tallriksmodellen! Detta trots att vi då äter stärkelse som bevisligen höjer vårt blodsocker..


Varför kan vi diabetiker inte få ärlig information så att vi har möjlighet att välja själva?

Jag har dragit ner på kolhydrater och mår verkligen ypperligt av det. =)




-

Av Den funderande diabetikern - 12 november 2012 17:14


Äggplättar med tonfiskröra

(recept hämtat ur Doktor Dahlqvists o Airams LCHF-kokbok)

4 portioner

Smeten:

4 ägg

1 dl vispgrädde

1 msk smält smör

1 krm salt


Röran:

1 burk tonfiskbitar i olja

1/2 dl majonnäs

1/2 dl creme fraiche

4 cm purjolök

några skivade kärnfria svarta oliver

salt & peppar


Vispa samman plättsmeten.

Hetta upp en plättlagg -stek hastigt på båda sidorna.

Låt svalna o kyl tills det är dags att breda på röran.


Blanda ingredienserna till röran. Krydda.

Varva plättar o röra och bygg torn.

Serveras som det är eller med krispig sallad!


 



Av Den funderande diabetikern - 23 oktober 2012 15:30

Så har jag varit till sockerdoktorn igen!

Det är inte särskilt ofta jag får komma dit trots att jag typ 1 diabetes.

Förra gången var jag där tror jag var 5 april 2011 och nu är det 23 okt 2012.

Allt beror på att de har läkarbrist inom diabetesvården - sägs det.


Jag var som vanligt mest nyfiken på hur mitt långtidssocker legat!

Blev glad och nöjd när det visade sig vara 42 vilket motsvarar 5,0 enligt det "gamla" sättet att mäta.

Nedan en tabell där man lätt förstår gamla/nya sättet att ange HbA1c:


 



Av Den funderande diabetikern - 21 oktober 2012 20:50

Igår var jag till stan med en väninna.

Hamnade i en av de största ICA-butikerna som den staden har att erbjuda.

Såg tidningen "mat & hälsa" och blev nyfiken!


 

Jodå - det finns mycket matnyttigt och läsvärt i den.

Men som vanligt måste man hålla ögonen öppna vad det gäller LCHF-recepten.

De innehåller både osötad choklad (som innehåller vad istället? sötningsmedel) och annat som inte är helt ok om du LCHF:ar.


Av Den funderande diabetikern - 21 oktober 2012 20:31

Kolhydrater. Insulin. Fett.

Där har du de tre komponeter som tillsammans gör dig fet.

Eller smal!


Äter du för mycket kolhydrater producerar din kropp insulin som är ett fettbindande hormon.

Insulinet lagrar in fett i fettcellerna och låser fast dem. Du går upp i vikt och skaffar dig bukfetma.

Detta är vanligt bland diabetiker som får rådet av sin dietist att äta enligt tallriksmodellen.

Just den modellen är inte alls bra för oss diabetiker - den innehåller tex potatis (stärkelse) som redan i magsäcken gör att ditt blodsocker höjs. När blodsockret höjs måste du tillsätta alt. producera insulin


Drar du ner på antalet kolhydrater behöver din kropp inte lika mycket insulin.

Börjar du äta lågkolhydratkost går du ner i vikt. Hungern försvinner o blodsockret blir lägre och jämnare (inget lågt blodsocker/känningar längre). Du håller dig mätt längre. I och med att insulinnivån normaliseras släpper fettcellerna på sina lager och du går ner i vikt.


   


Samma tjej men det första togs INNAN jag började med LCHF.

Bilder säger mer än text =)




Av Den funderande diabetikern - 9 oktober 2012 22:00

 

Nej - detta är inget foster utan en bild av min vänstra njure.

Den vita pricken är 2 njurstenar - förra gången de kollade var det en sten men efter sprängningen delade den sig!

Bra! Så idag har jag sprängt igen och hoppas nu att dessa 2 stenar delat sig till grus så att jag kan få ut dem.


Vet ej om njurstenar är vanligare hos diabetiker. Kan det vara så?

Hursom får jag inte ta Metformin inför skjutningen men blodsockret ligger bra ändå! Ibland har man tur.

Ovido - Quiz & Flashcards